maandag 21 juli 2014

De Grote Bibliotheek I



Kijk, dit is de nieuwe Gentse bibliotheek in aanbouw. 

Eerst de trappen en liftpartij, dan de plateaus. Zo doen ze dat.

En helemaal op het einde komen de boekenrekken.

Maar waarom moeten bibliotheken zo groot zijn ?


Heel wat boeken kan je in twee, drie formaten kopen. Het grote formaat noemen ze het Amerikaans formaat. Groot, zoals Amerika is. Of denkt dat het is.
Het ander heet missaalformaat. Ik denk dat er nu een aantal mensen zijn aan wie ik woord missaal moeten verduidelijken. Dat was, lang, zeer lang geleden, het kerkboek dat je met je plechtige communie kreeg met alle gebeden, evangelies, epistels en liturgische gezangen erin. Op dun papier gedrukt en in een puberhand te vatten.

Het scheelt wat in afmetingen. 

Daar waar je normaal zeven rijen boekenplanken boven elkaar kunt stapelen, kan je in missaalformaat 11 tot 12 rijen vullen. In de lengte krijg je ook meer boeken op één rij.


Neem nu een klassiek rek van 3 meter lengte. Daar krijg je 1.555 boeken van het Amerikaans formaat in. In hetzelfde volume krijg je 2.625 titels in missaalformaat. 

Dat is 70 procent boeken meer.
Onze bibliotheken maken we dus 70 % te groot.


En de prijs ? Zo’n Amerikaans formaat betaal je 22,50€ bij de Standaardboekhandel (met harde kaft). Bij de gewone boekhandel met kartonkaft 19,50€. Bij de FNAC betaal voor zo’n heerlijk missaaltje 12,50€.


En nu komt het: als je uitrekent wat die 1.555 Amerikaans geformatteerde literatuur kost en hetzelfde volume gevuld met 2.625 missaaltjes, dan zit je telkens tussen 30 en 33.000 €.
Dus, weg met die Amerikanen, ga voor het missaal. 

Bedenk dat je er ook minder bomen voor laat sneuvelen.

Als dit verhaal niet voor 100% juist is, mail mij dan het verzinsel.

Geen opmerkingen: