vrijdag 10 oktober 2014

economics IV

Na de discussie over de (s)lome student, nu het harde economische rekenwerk.
Hoe zit dat nu met de concurrentiepositie van de twee bakkers ?


1. In tegenstelling tot wat het lijk gaat de langste rij sneller vooruit dan de korte rij. De rij van linker bakker telt 31 + 9 = 40 wachtenden die bediend worden door 8 vlotte bakkers en bakkershulpen. De rij van de rechter bakker telt 9 + 9 = 18 wachtenden, bediend door 2,5 bakkers en bakkershulpen. De wachtcoëfficiënt rechts is 7,2, de wachtcoëfficiënt links is 5. Links loopt vlotter.

2. De omzet. Het was Pieter V.die, met enige schroom, toch zijn rendementsberekening doorstuurde
Links: € 3428 per uur (?!)

Rechts: € 631 per uur, rendement (of verlies) vanwege lome student niet inbegrepen en rekening houdend met een prijsfactor zoals bepaald door de koffiekoeken (5 / 5,7).
En telkens rekening houdend dat de bedieners elk apart een klant kunnen bedienen van a tot z.

Voorwaar, die Pieter heeft gevoel voor economie en rendement.


Omdat het hier wat lang aan het worden is komt de pikante epiloog over een paar dagen. Pieter, beloofd is beloofd.

Oh ja, ik had ook geschreven dat de pistolets niet vers waren. Iemand die daar werkt, maar om begrijpelijke reden anoniem wenst te blijven, verweet mij een beetje dat het begrip niet vers klonk als misschien van gisteren. Of van eergisteren. En dat was niet waar. Die pistolets kwamen uit de diepvries.

Enig verschil ?

Als u denkt dat verhaal niet voor 100 % waar is, mail mij dan het verzinsel.

1 opmerking:

Ellen zei

Zeg, iedereen is dus al klaar met zijn berekeningen, of wat?!? Ik was ondertussen nog allerlei andere gegevens aan het invoeren. Bijvoorbeeld de mensen die naast hun zondags ontbijt ook nog een gewoon brood kopen voor de maandag...