maandag 4 augustus 2014

Loodswezen V



Nog altijd geen nieuws over de verdwenen (gestolen ?) inhuldigingsplaat van het heringerichte Loodswezenplein in Nieuwpoort

Ik althans heb het nog niet terug gevonden. Het begint een beetje te gelijken op het paneel van de rechtvaardige rechters maar op dat laatste komen we ten gepaste tijde nog op terug.

In Nieuwpoort kennen ze wel de electorale waarde van inhuldigingsplaten want ziet, naar aanleiding van de schitterend geslaagde heraanleg van de dijk werd er ook in een inhuldigingsplaat geïnvesteerd. Horizontaal ingewerkt deze keer.

Met daarop de naam van de minister (net een paar weken voor haar herverkiezing), de burgemeester, zijn schepenen en al zijn gemeenteraadsleden. 

Nog niet vaak gezien, al de gemeenteraadsleden op één inhuldigingsplaat. 
Dat laatste was zeker niet om electorale redenen want daar zitten ook die kl…en van oppositieleden bij. 

Waarom dan wel ?

Hiervoor moeten we een beetje terug in de tijd. Bij de vorige aanleg van de dijk heeft men gekozen voor bakstenen. 
Bakstenen op hun strek in dambordverband van vier per vier verwerkt. Een beetje een technische bedenking, ik weet het, maar niet onbelangrijk. 
Want bakstenen als terras verwerkt zijn geen al te lang leven beschoren. 
Vorstongevoelig zijn die stenen nooit en ook zijn ze onderhevig aan verzakking onder dynamische belastingen. 

De laatste twee decennia was het geheel niet meer aan te zien en drong vervanging zich op. 

Oordeelt u zelf maar.


De fabricage en levering van de bakstenen werd indertijd toevertrouwd aan de meest lokale baksteenbakker, namelijk de broer van de burgemeester. Of was het de meest lokale baksteenbakker die ze toevertrouwde aan zijn broer ? Dat weet ik niet zo precies maar daar wil ik nu geen punt van maken. 

Maar het ging om wel om 3.400.000 gevelstenen.

3.400.000 gevelstenen. Om u een idee te geven: in een gewone verkavelingswoning verwerkt een aannemer gemiddeld 15.000 gevelstenen. We spreken hier dus over goed 225 woningen.

Maar soit. Om alle verdachtmakingen te vermijden heeft men nu alle gemeenteraadsleden betrokken bij de keuze van het nieuwe dijkplaveisel. 

Democratischer kan niet. 

Ik probeer mij dan in te beelden hoe dat concreet in zijn werk gegaan is. 
Heeft men tijdens de gemeenteraad een aantal stenen doorgegeven, gekeurd, beklopt, eens over gewreven en dan beslist: die zal het worden ?

Het resultaat stelt de belastingbetaler zeker gerust. 

Oordeelt u zelf maar.

Indien u denkt dat verhaal niet 100 % juist is, mail mij dan het verzinsel.

Geen opmerkingen: