vrijdag 2 mei 2014

Timmeren ? Aan de weg ?




 
“Ik verkies een aanpak – 
misschien wat op zijn Belgisch – waarbij men stap voor stap te werk gaat en aan de weg timmert”.

Het is een uitspraak die Herman Van Rompuy, ten onrechte Europees President genoemd, in De Standaard van 30 apr laatst liet optekenen. Herman bedoelt waarschijnlijk dat we nog een lange weg moeten afleggen en dat we nog veel hout zullen nodig hebben om die weg te maken.

Ik heb daar zo mijn twijfels bij. Heeft Herman het wel juist voor ? Wie timmert er immers nog een weg ?

Ja, in Nieuwpoort langs de havengeul hebben ze nog wel eens een weg getimmerd. In het duurste hout dat u zich kunt inbeelden en uitmondend op de pier. Je bent er aan voor de moeit als je die betimmerde weg bewandelt. Op het einde kom je tot de vaststelling dat er niets dan zee om je heen is,  en mag je terugkeren.

Timmeren betekende in de middeleeuwen bouwen, omdat huizen nagenoeg uitsluitend in hout werden opgetrokken. Aan de weg timmeren betekende dat je naast een weg moest bouwen wilde je handel drijven. Want langs een weg komen mensen en waar mensen langs komen kan je je waren uitstallen en verkopen. Zo simpel kan economie uitgedrukt worden.



Is het dat wat Herman met aan de weg timmeren zou bedoelen ? Dat we onze Belgische aanpak wat meer aan een weg moeten etaleren om hem zo aan de man te brengen ?
 

Als u denkt dat dit verhaal niet voor 100% waar is, geef dan aan wat er volgens jou onjuist is.

1 opmerking:

patricia zei

Goed blog hoor. Altijd leuk van dit soort klussen.