maandag 14 april 2014

Prière de toucher



Prière de toucher smeekt Marcel Duchamp over het kunstwerk dat hij in 1947 presenteerde. Ik hoef dit niet te vertalen, denk ik. Het was een valse borst waarmee hij de catalogus versierde en die nu voor een aardig bedrag te koop ligt bij een galerijhouder op de Zeedijk in Knokke.
Marcel Duchamp - Prière de toucher

Ik vermoed dat de galerijhouder het niet graag zal hebben dat u doet wat de kunstenaar vraagt. U weze bij deze gewaarschuwd.

En ook, het is en blijft tenslotte kunststof dat noch de temperatuur nog de textuur van datgene waar het naar verwijst kan evenaren.





Eros en kunst, het is tijdloze fantasie. 

Zoals hier in een werk van Francois Boitard. Een Frans kunstenaar die bij de voorbereiding van zijn opus magnum zich in zijn ontwerpschets eventjes stevig laat gaan.

Telt u eens hoeveel borsten die vrouw mag hebben van François ?



Enige vaardigheid in het tekenen kan hem niet miskend worden maar anatomie was op het eerste gezicht zijn sterkste punt niet.
Miste François iets in zijn leven of was het gewoon een uitschuiver ?
Was het Une étude à cinq sous
Een reclame voor borstvoeding ?
Of zien we hier een verwijzing naar de pentagoon, de basis voor de gulden snede tenminste volgens het tractaat van Paciolini en Leonardo da Vinci ?
Of is het een verwijzing naar het vijfde evangelie dat ten tijde van Boitard gretig werd geciteerd onder de logebroeders ?
U kan het nog gedurende een paar weken nagaan in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel  http://www.fine-arts-museum.be/nl  tot 18 mei 2014

Prière de toucher en dan zien hoe de zaalwachter zal reageren.

Als dit verhaal volgens jou niet voor 100% waar is, zet dan bij de reacties wat het verzinsel is.

Geen opmerkingen: