maandag 15 september 2014

Potloden II

Vervolg op Potloden I  (klik)

Tja, waarom moest een potlood minstens 17,5 cm lang zijn volgens Napoleon.

Het was lezer Christiaan Germonpre die zei: " Het is niet altijd zinvol of nuttig wat een genie denkt of doet."

Dat zou ik niet zo durven stellen.
Napoleon nam het op voor 'de kleine man' en vond dat er ook met potloden, het enige democratische schrijfmiddel op dat ogenblik, niet mocht gesold worden. Een potlood moest daarom minstens 17,5 cm lang zijn. Van de punt tot het einde.

Waarom precies 17,5 cm ? Ik heb suggesties gehad in de richting van ideale lengtes van het mannelijk lid maar dat lijkt mij een beetje ver gezocht. 

NICOLAS-JACQUES CONTé
In de Angelsaksische landen en de VS zijn potloden 19 cm.  Dit verschil zou te wijten zijn aan de oorlog tussen Engeland en Frankrijk onder Napoleon. Vanuit Engeland kwam er geen grafiet meer binnen en het was de Franse officier Conté die er  in slaagde om een mengsel van klei en grafiet tot een bruikbaar potlood te maken. Hij verwierf er ook een patent voor, op voorwaarde dat het 17,5 cm lang zou zijn.



 








Juist of niet juist, iemand van het kabinet van de nieuwe minister van cultuur Sven Gatz, wist mij te vertellen dat ze not amused waren met die potlodenaffaire. Zowel het festival in Watou als Fort Napoleon zijn initiatieven van de Provincie West-Vlaanderen

Als ze in Watou potloden verkopen - die nota bene te klein zijn volgens het Napoleontisch decreet - aan 1 € per stuk en in Fort Napoleon aan slechts 0,30 €, dan is er wel iets mis met het potlodenbeleid van die provincie. 

En als het potlodenbeleid al niet goed zit, hoe zit dat dan met de rest van het cultuurbeleid ? 

Dit zou wel eens de druppel kunnen zijn die de emmer doet overlopen en heel het cultuurbeleid van de provincie nog rapper doen overhevelen naar Vlaanderen dan ze daar in Brugge dachten.

Als dit verhaal volgens u niet 100 % juist is, mail mij dan het verzinsel.


Geen opmerkingen: