maandag 2 juni 2014

Tallahatshi Bridge




De naam Roberta Lee Streeter zegt u hoogstwaarschijnlijk niets maar ze werd geboren op 27 juli 1944. Op 23 jarige leeftijd schreef ze, naar amerikaanse normen, deze macabere tekst :


Het was drie juni, zo’n slaapverwekkende, stofferige dag hier in de Delta

Buiten sneed ik katoen, mijn broer zette het hooi in balen

Tegen etenstijd hielden we op en liepen naar huis om te eten

Ons moeder riep naar de achterdeur : “vergeet je voeten niet te vegen”

En toen zei ze : “ik heb deze morgen wat gehoord op de Choctaw Ridge Today:  Billy Joe MacAllister is van Tallahatchie Brug gesprongen

En papa zei tegen mama, toen hij de zwarte bonen doorgaf

“nou Billy Joe had er nooit veel van gebakken, geef de beschuiten eens door alsjeblief, ik moet nog vijftig hectaren omploegen “

Bobby Gentry op de Tallahatchiebridge voor een foto in Life, zoals dat toen hoorde
En mama zei dat het schandelijk was van Billy Joe, hoe dan ook.



Het lijkt of het hier in Choctaw Ridge nooit goed zal komen,

en nu nog Billy Joe MacAllister’s die van de brug sprong



Broer zei dat hij terugdacht aan die kikker die hij en Tom en Billie Joe in mijn rug verstopten tijdens de Caroll County show.

En of ik niet met hem een praatje sloeg na de kerkdienst vorige zondagavond ?

“Mag ik nog een stukje appeltaart ? Weet je, het klinkt niet goed

Ik zag hem aan de zaagmolen gisteren in Choctow Rigde

en nu vertel je mij dat hij sprong van de Tallahatchie brug.”


Mama zei “Kind, wat is er met je eetlust ? Ik heb wèl heel de morgen gekookt en nu eet je niets. Weet je, die aardige jonge priester, broeder Taylor, is langs geweest. Hij zei dat hij het aangenaam zou vinden om zondag samen te eten. Oh ja, hij zei nog dat hij een meisje zag dat erg op jou leek in Choctow Ridge en dat zij en Billie iets van de Tallahatchie brug gooiden”



Het is nu een jaar geleden dat we het nieuws van Billie Joe hoorden.

Broer trouwde met Becky Thompson; ze hebben een zaak in Tupelo gekocht.

Er waarde een virus rond; papa werd getroffen en stierf vorige lente en het lukt moeder niet meer om wat dan ook te doen.

En ik, ik plukte almaar bloemen in Choctow Ridge en gooide die dan in het troebel modderwater van op de Tallahatchie brug.
De Tallahatchie Bridge stortte een paar jaar na de hit in, zoals dat toen hoorde

Roberta Lee Streeter werd kort na haar geboorte, toen haar ouders scheidden, door haar grootouders opgevoed op een hoeve in de middle of nowhere in de staat Mississippi waar zelf geen elektriciteit voorhanden was. Omdat ze getalenteerd was ruilde haar grootmoe de enige koe die ze bezaten voor de piano van de buren, voor Roberta's achtste verjaardag.  

Toen ze dus 23 jaar was schreef ze bovenstaande tekst en zong die, in begeleid door haar gitaar op een bossanova-ritme, als B-kant voor haar eerste single. Haar producer vond het iets te mager en toevallig waren er drie violisten en een cellist in de studio. Hij vroeg hen hun fantasie de vrije loop te laten op de song, en knipte er naar eigen inzichten nog een beetje in.
In no-time werd het een wereldhit.

De meest sexy foto, van Bobby Gentry, zoals dat toen hoorde
Roberta had haar naam in Bobby Gentry veranderd en versloeg in 1967 in amper vier weken tijd de Beatles met hun All you need is love van de eerste plaats in de America's top 100. 

Het sobere arrangement onderstreept het macabere van de tekst en de vallende bewegingen van Billie Joe, de bloemen en van ... ja van wat ? 

Er zijn enorm veel speculaties maar de meest plausibele suggestie was dat een dode baby in de rivier gegooid werd. Roberta heeft al die tijd haar lippen stijf op elkaar gehouden. America you know.

Zoals duizenden andere lonely hit schrijvers heeft ook Bobby Gentry nooit meer haar enorme succes geëvenaard en werd ze gewoon terug Roberta Lee Streeter met een paar huwelijken op haar teller. 

Later werd een nog een low budget film gemaakt op de song Ode to Billie Joe. En die bracht ongeveer het 40-voud op.

toch eens luisteren en kijken ? http://www.youtube.com/watch?v=HaRacIzZSPo

Als dit verhaal volgens jou niet voor 100% waar is, zet dan bij de reacties wat het verzinsel is.

Geen opmerkingen: