maandag 8 december 2014

Windmolens II

Windmolens zijn melkkoeien. Al van oudsher.

Toen de eerste windmolens in onze gewesten verschenen, was de landvoogd hier pisnijdig om.

U moet zich dat proberen in te beelden: iemand vangt die wind op, doet daar een halve fabriek mee draaien en maalt gratis en voor niks het graan en het tarwe fijn met maaltstenen die normaal door paarden of ezels in gang moeten gedraaid worden.
En paarden en ezels kosten geld. Dat weet u ook wel.

En nu doet die molenaar dat met wind die niet eens van hem is maar eigenlijk van over het land van de landheer komt.

Dus stuurde hij zijn baljuw op de molenaar af die een jaarlijkse belasting eiste voor de wind die hij gebruikte maar in feite niet van hem was. Dat was meer dan een voordeel in natura.

Toen de windmolens in onbruik geraakten en vervangen werden door stoommachines, kwam de landheer in de problemen. Hij was zo stilaan beginnen rekenen op die jaarlijkse molenaarscontributie. De vervanging ervan door stoommachines, bracht zijn begroting in het gevaar. Eigenlijk was het niet eerlijk en daarom moesten alle stoommachines een taks betalen ter vervanging van de wind die ze niet meer gebruikten.

Zo geschiedde.

Toen de stoommachines stilaan vervangen werden door de compactere elektromotoren was dat weer een oneerlijke zet ten aanzien van de landheer. Dus werden de elektromotoren vanaf nu belast omdat ze de stoommachines vervingen die de windmolens vervingen en niet meer gebruik maakten van de winden van de landheer.

Die belasting op elektromotoren wordt nog steeds geheven. In meer gemeenten dan u zou denken.

Veel later was er elektriciteit te kort om al die elektromotoren te doen draaien. Dus moest er elektriciteit opgewekt worden via procédés die velen wel netjes maar tegelijk gevaarlijk vinden. Dus moesten de kerncentrales ook maar eens belast worden.

Omdat kerncentrales én belasten én in stand houden een beetje pervers is lijkt het ons verstandig om terug te investeren in windmolens.

En moeten we die windmolens nu ook niet belasten omdat die exploitanten toch maar mooi winst maken op een energie die zo maar gratis van ons land plukken ?


En wat kunnen we met al die belastingen doen ?
Ik denk onder meer aan het bekostigen van de restauratiewerken aan in verval geraakte windmolens.

 


Als u denkt dat dit verhaal niet voor 100% juist is, mail mij dan het verzinsel.

Geen opmerkingen: