vrijdag 8 augustus 2014

Farao's II



Hebt u de oplossing voor het sledeprobleem van de Farao’s gevonden ? Kijk eens terug naar het bericht van twee dagen geleden. Herinnert u zich Djehoetihotep nog ?

In ons laboratorium aan de zee hebben we een vergelijkende proef gedaan.

Hier ziet u twee bokaaltjes gevuld met droog zeezand. In het linkse bokaaltje zat aanvankelijk confituur, in het rechter bokaaltje mayonaise maar dat doet er nu niet toe.

We hebben het zand in de bokaaltjes gegoten en nadien nog eens goed laten drogen in onze microwave van het merk Zanker type MBW-613 maar ook dat doet er nu niet toe.

Verder ziet u links een glas gevuld met water uit de kraan en rechts een glas gevuld met dezelfde hoeveelheid Extra Zuivere Olijfolie van Spaanse origine, verdeeld door het gekende huis Carrefour, maar ik denk niet dat dit laatste relevant is voor ons onderzoek.

We hebben op hetzelfde moment beide vloeistoffen in de met zand gevulde bokaaltjes gegoten. Daar kan wel een fractie van een seconde tussen gezeten hebben maar dat zal de juistheid van onze proef niet beïnvloed hebben.

Wat ziet u ?
Het water is vrij onmiddellijk naar beneden gezakt; de olie daarentegen is nauwelijks in de materie gedrongen.


Na tien minuten staat er zeker nog anderhalve centimeter olie boven het zand.






Pas na 50 minuten – vijftig minuten - is de hoeveelheid olie volledig in het zand gezakt, daar waar het water dat in een paar seconden deed. 





Na twaalf uren blijft de toestand onveranderd.


Nu moet u zich ook inbeelden dat de zon in Egypte goed van jetje geeft. Dat water zal tussen dat zand ondertussen wel volledig verdampt zijn. Die olie daarentegen blijft lekker een glijdende smurrie wezen tussen die zandkorrels.

Kijken we terug naar de originele tekening. 


Ten eerste, mocht ik één van die trekslaven geweest zijn, ik zou tegen die twee mannen met dat vat op hun rug en in hun hand roepen dat ze van dat beeld moeten afkomen. 


Dan weegt die slee al een beetje minder zwaar, toch ?







Ten tweede zijn dat relatief kleine vaten dat die mannen in hun handen dragen.



Ten derde. Kijkt u eens goed naar de kleur van het goedje dat uit die kruik gegoten wordt. Is bruin de kleur van water ? Ik dacht het niet.

Conclusie. U moet niet alles geloven wat in de kranten staat, zelfs al is het de eerbiedwaardige De Standaard. Dat wist u al, maar ook, dat die journalisten ook niet alles moeten geloven wat in de publicaties van professoren staat, een publicatie nota bene in de Physical Revieuw Letters

De verhuisploeg van Djehoetihotep gebruikte olie en geen water om hun sculpturen en ander zwaar gerief te vervoeren. 

Kinderfrustratie is vaak een betere raadgever dan kindersurprise.

Als u denkt dat dit verhaal niet voor 100 % juist is, mail mijn dan het verzinsel.

Geen opmerkingen: